Levering in Nederland & België
Ruim assortiment
Veilig betalen
Soorten hamers
>
Soorten hamers

Soorten hamers

Soorten hamers

Er bestaan veel soorten hamers. Maar welke hamer heb je nou nodig voor welke klus? Wat voor soorten hamers zijn er? En waar zijn al deze hamers geschikt voor?

In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende soorten hamers en leggen we uit waar de hamers voor worden gebruikt.

Kaphamer

Kaphamer

Een kaphamer wordt ook wel een metselaarshamer of een metselaarskaphamer genoemd.

De hamerkop is voorzien van een scherpe beitel. Deze beitel kan gebruikt worden voor het doortikken van stenen.

Kaphamers lijken wel een beetje op straathamers, maar zijn over het algemeen wat lichter. De meeste kaphamers zijn ongeveer 500-700 gram zwaar.

De steel van een kaphamer kan van hout, metaal of glasfiber zijn.

Bankhamer

Bankhamer

Een bankhamer wordt over het algemeen gezien als een normale of gewone hamer.

Bankhamers worden gebruikt voor diverse timmerwerkzaamheden. Daarnaast worden bankhamers ook gebruikt door automonteurs, plaatwerkers en bankwerkers.

Voor timmeren en spijkeren worden over het algemeen de lichte bankhamers gebruikt (100-600 gram). Voor het zwaardere werk, zoals plaat bewerken worden bankhamers tot wel 2000 gram gebruikt.

Moker

Moker

Een moker is een zware hamer met een vierkante hamerkop. Het gewicht van een moker varieert van 1000-2000 gram. De hamerkop is gemonteerd op een korte steel van ongeveer 30 cm. Mokers worden ook wel vuist of vuistje genoemd.

Mokers worden gebruikt voor sloopwerkzaamheden, ook in combinatie met een koevoet of breekijzer.

Daarnaast worden mokers gebruikt door stratenmakers. In combinatie met een rubberen mokerdop kan je met een moker straatstenen of tegels aankloppen.

Klauwhamer

Klauwhamer

Een klauwhamer herken je aan de speciale vorm van de hamerkop. De ene kant heeft een ronde platte vorm. De andere kant is gebogen en gespleten. De gespleten kant lijkt op een klauw, vandaar de naam klauwhamer.

Klauwhamers worden vooral gebruikt voor het timmeren. Met de platte kant kunnen spijkers in worden geslagen. Met klauw is ideaal om spijkers uit te trekken of om lichte sloopwerkzaamheden te verrichten.

De meeste klauwhamers hebben een gewicht van rond de 450 gram

Straathamer

Straathamer

Een straathamer of stratenmakershamer wordt gebruikt bij het straten. De hamerkop heeft een rechte afgeplatte zijde en kromme scherpe zijde. De kromme zijde werkt als een beitel, hiermee kan je stenen doormidden tikken. Met de platte zijde kun je stenen aankloppen bij het straten.

Een tegelklopper of tegelklos is een straathamer met een extra dikke steel. door het grote oppervlak is deze hamer ideaal om tegels mee aan te kloppen.

Terugslagvrije hamer

Terugslagvrije hamer

Een terugslagvrije hamer is een hamer waarbij de hamerkop is gevuld met kogeltjes of hagel. Deze vulling zorgt ervoor dat de hamer niet of nauwelijks terugslaat bij de klap.

Normaal gesproken worden de koppen gemaakt van nylon of kunststof. In sommige gevallen zijn de kunststof koppen vervangbaar.

Een terugslagvrije hamer werkt prettig doordat deze schokken opvangt. Hierdoor is dit type hamer ARBO-verantwoord.

Terugslagvrije hamers worden bijvoorbeeld gebruikt voor het slaan op een beitel, of op een stempel voor het inslaan van zeilringen.

Koperen hamer

Koperen hamer

Bij een koperen hamer is de hamerkop gemaakt van koper of roodkoper. De hamerkop kan verschillende vormen hebben. De meest voorkomende vorm is vierkant of rechthoekig. De hamerkop kan soms ook rond zijn, of zijn voorzien van losse ronde koperen koppen, met een stalen of ijzeren tussenstuk.

Koperen hamers kom je tegen in gewichten variërend van 250 tot wel 2000 gram.

Koperen hamers worden veel gebruikt in de trussbouw. Truss-systemen zijn de aluminium constructies die je veelal tegenkomt bij het bouwen van beursstands en podia. De diverse delen hiervan worden bij elkaar gehouden door conische pennen. Deze pennen worden ingeslagen met koperen hamers. Doordat de hamerkop van koper vrij zacht is zullen de pennen niet snel kapot of plat worden geslagen.

Kloofhamer

Kloofhamer

Een kloofhamer is een bijl welke speciaal geschikt is voor het kloven van hout. Een kloofhamer wordt ook wel een kloofbijl of een kliefhamer genoemd.

De kop van de bijl is zo gevormd dat hij uitermate geschikt is om hout te doen splijten. De achterkant van de kop heeft de vorm van een hamer en is daardoor ideaal om een wig mee in het hout te drijven.

Kloofbijlen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en gewichten. De meest voorkomende soort is voorzien van een sterke Hickory steel van ongeveer 90 cm en een kop van 3 KG zwaar.

Tegenwoordig zijn kloofbijlen met een fiberglas steel ook populair, aangezien je deze minder snel kapot slaat.

Sommige kloofbijlen met een houten steel zijn tevens voorzien van een extra steelbescherming onder de kop

Comments are closed.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.