Levering in Nederland & België
Ruim assortiment
Veilig betalen
Hamerstelen
>
Hamerstelen

Hamerstelen

Hamerstelen

Een hamersteel is een ovale houten, stalen of kunststof handvat die passend aan de hamer wordt bevestigd. Er zijn diverse soorten hamerstelen. Een hamersteel kan gemaakt zijn van verschillende soorten hout, zoals Hickory of Essen. Andere hamerstelen zijn gemaakt van staal of glasfiber. Elke type hamer heeft ook zijn eigen unieke soort steel.

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten hamerstelen en de voor- en nadelen van de diverse gebruikte materialen.

Houten hamersteel

Houten hamerstelen zijn o.a. bevestigd aan de bankhamer, moker, terugslagvrije hamer, straathamer, voorhamer, koperen hamer en kloofhamers. De Hickory steel en Essen steel zijn de meest bekende hamerstelen. Beide zijn zeer veerkrachtig en hard waarbij de Hickory steel de sterkste van de twee is. Over het algemeen kost een hamersteel van Hickory ook net iets meer dan een hamersteel van Essenhout.

Om een goede verbinding van de houtensteel met de hamerkop te krijgen wordt het gat ( het zogenaamde huis) voor de steel zodanig gemaakt dat de steelzijde ( onder)  kleiner is dan de bovenkant. Aan de bovenkant is er rondom de steel enige ruimte die na plaatsing in de hamer wordt opgevuld met een stalen wig. Deze hamerwig zorgt ervoor dat de kop nooit van de wig kan schieten. Het grote voordeel van houten hamerstelen is dat je ze zelf kunt onderhouden en indien nodig vervangen.

Fiberglassteel

Een Fiberglassteel is een onbreekbare hamersteel van glasvezel. De steel is vrijwel trillingvrij en de buitenlaag is goed beschermd tegen bijtende vloeistoffen. De glasfiber stelen zijn t.o.v. de houten stelen duurzamer en hygiënischer in gebruik. De stelen zijn gemakkelijk te reinigen en worden in fabrieken en werkplaatsen en tevens in de voedsel of chemische industrie aanbevolen.

Hier zie je een voorbeeld van een hamersteel gemaakt van fiberglas. In dit geval gaat het hier om een steel voor een vuisthamer of moker. Over het algemeen kun je zelf de fiberglas steel niet vervangen. Dit voorbeeld van het merk Everest is voorzien van een speciale Safety Fit Multi Neck systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat eventueel gevaarlijk losschieten van de hamerkop verleden tijd is. Daarnaast kun je de steel ook zelf vervangen mocht dit nodig zijn.

Hamersteel van fiberglas
Hamersteel van fiberglas van het merk Everest

Metalen steel

Een metalen steel is een buisvormige ovalen steel die stevigheid en lichtgewicht combineert. Een kaphamer en een klauwhamer zijn voorbeelden van hamers met een metalen steel. De bankhamer kan naast zowel van hout als metaal/staal zijn. De steel is een gladde buis en over het algemeen voorzien van een rubberen handgreep die prettig in de hand ligt.There are no comments

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.